Устойчива ли е „бързата мода“ втора употреба?

charles-etoroma-k78R0lDxd48-unsplash

В момента живеем в невиждан момент от модната история. Бързата мода завладя голяма част от нашия свят и превърна нуждата ни от дрехи в безсмислен спорт на следване на модни тенденции. Пазаруваме повече от всякога и изхвърляме повече от всякога. Така че, добре ли е да купуваме нечия използвана дреха произхождаща от „бързата мода“? По-добре ли е, отколкото да купуваме артикули направо от търговеца на дребно или просто да продължаваме цикъла на потребление? Изводът, също като съветите за устойчивост като цяло, е много по-сложен от „да“ или „не“.

Thrifting /пазаруването втора употреба/ е по-достъпно

Купуването втора употреба дава възможност за началото на по-устойчив начин на живот, особено при наличието на по-нисък бюджет. Когато хората се противопоставят срещу закупуването на стоки тип „бърза мода“ е най-често с нагласата да не се подкрепят брандовете, които ги предлагат (като например H&M, Zara, Bershka, Primark и др.). Докато купувайки втора ръка, всъщност не се допринася за техния успех, тъй като тези брандове реално не получават сумата от покупката.

Thrifting е достъпен начин да избегнете подпомагането на съмнителни модни корпорации. Въпреки че истинската полза от закупуването на втора употреба не е непременно намалената цена, а по-скоро способността да притежавате уникални артикули, без да навредите на планетата.

Но все пак е нужно да знаем кога да спрем…

Купуването на бърза мода втора употреба може да намали вината, която имаме за нашите покупки, въпреки че може да не намали цялостното ни въздействие върху околната среда. Бързата мода си е бърза мода в крайна сметка, която добре ни е „тренирала“ винаги да искаме повече. По този начин, потребителската ни психика би наподобявала тази на клиентите, които първоначално са си купили новите модни артикули.

Съвета ни от Thrift Queen е да изградите критерии за покупка на дрехи втора употреба. Запитайте се следните въпроси:

1. Ще нося ли тази дреха? и 2. Качествен ли е този артикул?

Няма смисъл да се закупуват дрехи, които няма да ви носят радост след две-три обличания. Както и няма особен смисъл да влагате в артикули с некачествена материя и изработка, които твърде скоро ще се озоват в боклука.

Купуването на бърза мода втора ръка може да бъде прекрасен начин да изпробвате нови тенденции и същевременно да не подкрепяте глобалните модни брандове и корпорации.

Вече има толкова много дрехи в обращение, че би било добра идея да инвестираме в повече дрехи втора ръка. А при толкова голям избор на дрехи, е напълно нормално някои артикули „бърза мода“ да попаднат в гардероба ни.

Важно е обаче да не забравяме, че устойчивата мода е нарастваща тенденция и то с причина – опазване на околната среда.

Leave a Comment

Email адресът няма да бъде публикуван

Нагоре